Dogodki

IZKUSITE DEŽELO REFOŠKA

Sončna pobočja šavrinskih hribov in slemen, posajenih z vinsko trto, oljkami, česnjami, figami in mandljevci. To je Dežela refoška – dežela prijaznih in gostoljubnih Istranov, dežela najbolj črnega od vseh črnih vin.

V sklopu ponudbe izkušnje Dežele refoška smo sestavili tri raznolike izkušnje, skozi katere bodo obiskovalci okusili vse aspekte našega edinstvenega območja.

 

1) Središče Dežele refoška – vas Marezige

CENA/ OSEBO: 50 €

Pripeljete se v idilično vas Marezige, ki poleg z Vinsko fontano in Gostilno Karjolo, razpolaga z edinstvenim razgledom na Koper in celoten Tržaški zaliv. Ob prihodu se , ob 14. uri, seznanite z zgodovinsko vlogo vasi v Nacionalno osvobodilnem boju in ostalimi aspekti visokoležeče obcestne vasi.

Uro kasneje se sprehodite do Oljčne kleti Čehovin, kjer boste degustirali lokalno oljčno olje in sir. Sledi “dotik stopal”, kjer s sprehodom po mini sprehajalni stezi občutite dotik istrskega okolja.

Ob 16. uri sledi obisk Lunčevca, najstarejšega vinograda v slovenski Istri, kjer boste, v okviru Vinske kleti Vilij Bržan, degustirali različna vina. V butični vinski kleti Vilija Bržana se obiskovalci najprej zberejo pri »puču«, kjer se je včasih napajala živina. Ob čudovitem razgledu na koprski in tržaški zaliv boste spoznali domačijo, del istrske zgodovine in uživali v vinski kleti. Sprehodili se boste do vinograda Lunčevec, kjer so predniki davnega leta 1880 na izviren in sonaraven način uredili vinograd in zasadili vinsko trto sorte refošk. Lunčevec kot tak predstavlja ambient, ki združuje pozitivno energijo še rastočih stoletnih trt, kamna in istrske zemlje.

Nato je, ob 17.30, na sporedu sprejem na prvi vinski fontani v Sloveniji, kjer boste seznjanjeni z nastankom in načinom delovanje le-te. Ob prihodu boste opremljeni s Paketom 1, tj. z vinskim kozarcem Vinske fontane Marezige, katerega obdržite za spomin, nosilno vrečko za kozarec in tremi žetoni, ki jih lahko uporabite za degustacijo izbranega vina na najlepšem razgledu v slovenski Istri.

Za “piko na I” pa je ob sončnem zahodu na sporedu večerja v Gostilni Karjola, ki je prepoznana po moderni hrani s predihom preteklosti. V poletnem obdobju je večerja načrtovana na razgledni ploščadi, kjer boste ob idilični hrani, uživali tudi ob enkratnem razgledu.

 

2) Vinski avtobus in krajevna skupnost Marezige

CENA PAKETA: 104 €

Ob prihodu v Marezige boste seznanjeni z zgodovinsko vlogo vasi v Nacionalno osvobodilnem boju in ostalimi zanimivostmi visokoležeče vasi, ki je znana po najlepšem razgledu v slovenski Istri.

Nato, ob 11. uri, vstopite na vinski avtobus (tradicionalen ameriški avtobus), ki lahko v poletnem obdobju vozi brez strehe in tako vam omogoči, da ob vožnji uživate v enkratnem Istrskem zraku. Prva postojanka so vas Truške, kjer boste obiskali Hiške slovenske Istre in izkusili Istrski zajtrk, ki je pripravljen izključno iz lokalnih dobrot slovenske Istre.

Uro kasneje se odpravite do vasi Trsek, kjer boste obiskali Zeliščni raj slovenske Istre. Obisk vsebuje ogled celotnega posestva, kateri zajema vsa zelišča, pri katerih se naredi strokovno predavanje človek – narava – zelišča – univerzum. Ter vse ostalo, kar je povezano z pridelavo in predelavo zelišč od semena do končnega produkta.

Ob 14. uri sledi sprehod do Mazurinovega mlina, ki se nahaja na levem bregu Dragonje. Po ustnem izročilu naj bi bil star preko 300 let, deloval pa je vse do 70. let prejšnjega stoletja.

Naslednja postojanka (približno dve uri kasneje) je vas Lopar, ter hiša od Bardinca. Hiša je bila zgrajena pred dvestotimi leti in je ena izmed še obstoječih tipičnih istrskih hiš v vasi, kjer se še vidi zidanje naših prednikov.

Okrog 17. ure se z vinskim avtobusom odpravite v vas Montinjan, kjer boste obiskali Ekološko posestvo Vina Montis in Eko Laura. Ob sprejemu vam bodo lastniki razložili potek pridelave ekološkega vina in ekološkega olja. Med razlago boste deležni tudi degustacije treh vzorcev vina in obenem oljčnega olja.

Po obsežnem spoznavanju krajevne skupnosti je, ob 19. uri, na sporedu večerja v Gostilni Karjola, ki je prepoznana po moderni hrani s predihom preteklosti. V poletnem obdobju je večerja načrtovana na razgledni ploščadi, kjer boste ob idilični hrani, uživali tudi ob enkratnem razgledu.

Dan boste zaključili z obiskom Vinske fontane Marezige, kjer boste sprva seznjanjeni z njenim nastankom; seveda pa bo na sporedu tudi degustacija vina in domačih istrskih narezkov. Degustacija vina poteka v sklopu Paketa 2, ki vsebuje vinski kozarec Vinske Fontane Marezige, nosilno vrečko za kozarec in polnilno kartico, s katero lahko poskusite šest vrhunskih lokalnih vin (možnost doplačila).

 

3) Mestna občina Koper z vinsko trolo “PIKA”

CENA/ OSEBO: 88 €

Ob 9. uri boste dan pričeli v vasi Marezige z obiskom Vinske Fontane, kjer vas bo pričakoval domači istrski narezek, ter degustacija vina v sklopu Paketa 2 na najlepšem razgledu na slovenski Obali. Paket 2 je namenjen notranjem paviljonu, kjer lahko degustirate šest različnih vrhunskih vin. Poleg degustacije vam pripada še vinski kozarec Vinske fontane Marezige in nosilna vrečka, ki ju po obisku obdržite za spomin.

Uro kasneje sledi vkrcanje na Vinsko trolo “PIKA” (Piran, Izola, Koper in Ankaran). Slednja velja za zgibni avtobus, ki ima na sredini vinsko fontano, ki vam lahko omogoči degustacijo vina med samo vožnjo. Približno ob 10.30 je na sporedu prva postojanka – Cerkev svete trojice v Hrastovljah. Cerkev se nahaja za taborskim obzidjem, s katerim se je tamkajšnje prebivalstvo v 16. stoletju zavarovalo pred turškimi vpadi.

Približno ob 11.30 se odpravite proti naravnem rezervatu Škocjanski zatok, kjer vas bo vodič seznanil z naravno dediščino rezervata in raznovrstnimi živalmi, ki v njem bivajo.

Po eno-urnem ogledu in seznanjanju z naravno dediščino se odpravite v staro mestno jedro, kjer vas bo pričakoval vodič in vas seznanil z kulturno dediščino Kopra, njegovo zgodovino in splošnimi zanimivostmi. Poleg tega se boste sprehodili mimo kultne koprske kavarne Kapitanija, kjer se boste lahko posladkali z njihovimi znamenitimi slaščicami.

Sprehod po mestnem jedru vam je sigurno požel žejo, vendar brez skrbi, saj je, ob 15. uri, naslednja postojanka največja vinska klet v slovenski Istri – Vinakoper. Tam boste deležni degustacije in obrazložitve postopka pridelave njihovih raznolikih vin.

Ob 18. uri je predvidena vrnitev v Marezige in Gostilno Karjola, kjer vas bo pričakovala večerja na najlepši razgledni ploščadi v slovenski Istri. Po slastni večerji se čez cesto odpravite do kultne slaščičarne Refoškoladnica, kjer boste lahko izbirali med raznolikimi slaščicami ali sladoledi, med katerimi so utrinek tiste, ki so narejene iz lokalnega vina.

Preostanek večera lahko preživite na znameniti Vinski fontani in še naprej uživate v lokalnem vinu in istrskih narezkih. V koliko se bo stabilizirala epidemološka slika, bodo na sporedu tudi raznoliki glasbeni večeri, ki ob razgledu, dodatno vplivajo na enkratno istrsko vzdušje.

OPOMBA: prevozno sredstvo je odvisno od števila udeležencev

No Events Found